elhízottság

A férfiak sokkal kevésbé valószínű, hogy karcsú alakot kapnak, mint a nők. Statisztikailag az uraim kevesebb figyelmet fordítanak az étrendre és az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatására, mint a nők. Különböző felépítésűek és különböző tápanyagszükségleteik is vannak. Ezt az életmód és a végrehajtott tevékenységek is befolyásolják. Ellenőrizze, hogy milyen az Egészséges táplálkozás a férfiaknak.

Elhízás – mi a Túlsúly?

Az elhízás Túlsúlyos. Ezért hívják a szakembereket: az üresség vagy a veleszületett állapot. A Túlsúly olyan állapot, amelyben lényegesen több energiával ellátott élelmiszert biztosítunk a testnek, mint amennyi a megfelelő működéshez szükséges, beleértve az alapvető anyagcserét, a hőtermelést és a fizikai aktivitást. “Gazdaságos” és “gazdaságos” szervezetünk, hogy ne pazarolja ezt az extra energiát, azt zsírszövet formában tárolja. Azt tervezi, hogy “rosszabb” időkben fogja használni, amikor nem fér hozzá az élelmiszerhez. És ha nem jönnek, a zsírszövet “tartalékai” egyszerűen növekednek.

Túlsúly vagy elhízás – hogyan lehet ellenőrizni?

A legegyszerűbb módja a testtömeg-index BMI meghatározása.
A BMI meghatározza a testzsír mennyiségét. A BMI kiszámításához osztja el a testtömeget – kilogrammban kifejezve – magasságban négyzetméterben.
Példa – ha súlya 65 kg és 1,70 m, a BMI értéke – 65: (1,70 x 1,70) = 22,4.
 
Vigyázat! A BMI számológép nem megbízható a várandós nők, a sportolók, a kiterjedt izomszövetű emberek, a növekvő gyermekek vagy az idősek számára, akik nehezen tudják megfelelően meghatározni a növekedést.
 
Teljes BMI besorolás:
– kevesebb, mint 18,5 – alatti
– 18,5 és 24,9 között – helyes súly
– 25 – 29,0 – Túlsúly
– 30,0 – 34,9 – 1. fokú elhízás
– 35,0 – 39,9 – második fokú elhízás
– 40-nél magasabb fokú elhízás, más néven óriás
(a WHO „Az elhízásról szóló konzultációk” című jelentése szerint, Genf 1997)

elhízottság

Az elhízott emberek 8 éves átlagos élettartamot veszítenek el

A morbid elhízás lerövidítheti a személy várható élettartamát nyolc évre, és évtizedes egészségügyi problémákat okozhat, mondja egy kanadai tanulmány.

Ugyanez a jelentés azt is megjegyezte, hogy a serdülők elhízása még súlyosabb következményekkel járhat az egészségre és a várható élettartamra.

A kanadai Montreali Egyetem kutatói szerint a vizsgált esetekben a szívproblémák és a 2-es típusú cukorbetegség az egészségügyi és halálos szövődmények fő okai voltak.

A szakértők szerint az emberek gyakran “figyelmen kívül hagyják” az elhízás következményeit.
Az elhízás okozta egészségügyi problémák azonban jól ismertek.

A zsír elengedhetetlen

Annak érdekében, hogy a Túlsúlyról beszéljünk, érdemes megemlíteni, hogy a zsírsejtek szerepét semmilyen körülmények között nem szabad elhanyagolni a test életfolyamataiban. A zsírsejtek az agysejtek majdnem felét foglalják el, és a test többi részének fontos komponensei. A zsír egy “üzemanyag”, amely energiát biztosít a szervezetben előforduló összes folyamathoz, elengedhetetlen a különböző vitaminok asszimilálásához, védi a belső szerveket az ütésektől és károsodásoktól. Az újszülöttek arcán felhalmozódott zsírsejtek rugalmasságot okoznak és megkönnyítik a szopás folyamatát.

A zsírsejtek ismerik a helyüket az emberi testben – azokat elhelyezik ott, ahol szükségük van, és mindenekelőtt az arcok izmait, a bőr alatti kötőszövetet és a bél támasztó szalagjait.

Emellett a zsírlerakódás helye és mennyisége nem azonos a férfiak és a nők körében. A férfiaknál a zsír a felső testben található, a nőknél pedig a gyomorban, a csípőn és a fenéken. Ezek a különbségek a női és férfi szervezetek hormonális eltéréseiből erednek.

Diéta az ember számára – egy példa a napi menüre

Egy embernek nem lehet tökéletes univerzális diétás menüje. A kalóriatartalmat, az adag méretét, vagy végül a termékeket egyedileg kell kiválasztani. Az alábbi menü célja, hogy megmutassa Önnek, hogyan nézhet ki a napi menü, hogyan kombinálhatja a termékeket és hány egyszerű, ízletes ételeket lehet enni anélkül, hogy leesne az ideális súlyra. Az alábbiakban bemutatjuk az egészséges, mindennapi termékekkel és egyszerű ételekkel ellátott napi menüt, amit gyorsan és hatékonyan készíthet otthon.

  • Reggeli: szendvics, teljes kiőrlésű kenyérrel, margarin, tőkehal, hagymával és paradicsommal, kávé.
  • II reggeli: joghurt müzli, ásványvíz.
  • Obiad: rakott tésztával, babkávé, borsó, cukkini, padlizsán, sárgarépa, gomba, hagyma, burgonya, cukor nélküli tea.
  • Délutáni krém: gyümölcssaláta.
  • Vacsora: omlett szilva.
pl cs es fr it nl pt ro sv de hr el sk bg

Fitnessz edző és diplomás pszichodietetikus vagyok Budapestről. A diplomamunkámhoz felvett témám is felébresztette érdeklődésemet az étrendkiegészítők tulajdonságai iránt. Főleg a testsúlycsökkentéssel, az izomtömegemeléssel, valamint személyreszabott étrendekkel foglakozom. Napi rendszerességgel trénelem pacienseimet és számos tanácsot nyújtok internetes oldalakon. Nem szeretem a stagnálást és a rutinokat, mindig aktívan pihenek.